Speenkruid vrolijkt het vroege voorjaar op

  • On maart 8, 2017 ·
  • By ·
Speenkruid vrolijkt het vroege voorjaar op

Gewoon Speenkruid

Speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer, synoniem: Ficaria verna subsp. bulbifer) is een echte voorjaarsbode. Het is een vrolijke bloeier die van nature in Nederland voorkomt op vochtige voedselrijke gronden zoals klei. Veel mensen zien dit plantje onterecht aan voor lastig onkruid omdat het snel een bodem kan bedekken. Maar wees niet bevreesd! Zodra speenkruid is uitgebloeid verdwijnt het vanzelf snel. Tot volgend voorjaar dan, dan komt het uw tuin weer opvrolijken.

Eetbare plant

Speenkruid is een gezonde salade plant. De bladeren zitten boordevol vitamine C.
Maar LET OP, zodra de plant bloeit ontwikkelen er giftige stoffen in het blad. Dus niet eten van een bloeiende plant of als er al andere exemplaren in de buurt bloeien.

Ecologische niche

Speenkruid is als een van de eerste planten groen in het voorjaar. Het lage plantje groeit en bloeit voordat andere planten het in de schaduw zetten. Daarna trekt het zich al snel terug in knolletjes in de grond. Op deze manier heeft het plantje een eigen plek in het ecosysteem veroverd.

Vermeerderen

Speenkruid is in het vroege voorjaar makkelijk te vinden. Als je het plantje uitgraaft kom je kleine knolletjes tegen. Die kan je op een geschikte plek in de grond stoppen en het plantje zal vanzelf een groen tapijt gaan vormen.