AMSTERDAM STADSTUIN

In het voorjaar van 2017 hebben we deze kleine stadstuin in Amsterdam veranderd van een saaie steenwoestijn in een kleine groene oase.

De tuin is gelegen aan een gezamenlijke binnentuin van een woningblok in Amsterdam-West. Deze ligging zorgt voor een rustige afgesloten plek in contrast met de drukke stad aan de andere kant van de woningen. Door de hoge bebouwing is de tuin erg schaduwrijk. Helaas hebben maar weinig bewoners hun tuin mooi ingericht, tijd voor verandering…

Het ontwerp gaat uit van ronde vormen, op deze manier sparen we onbenutte verharding in hoeken uit en creëren we meer ruimte voor groen.

Mozaïek terras van gebroken tegels

Een rond terrasje van 2 meter diameter wordt zo gepositioneerd dat er in de weinige middagzon kan worden gezeten. Langs de zonnige kant van het terrasje is een stapelmuur gemaakt die functioneert als zitbank en om potten op te zetten. Op deze manier kunnen veel mensen gebruik maken van het toch kleine terrasje. Het terrasje is gemaakt van een mozaïek van gebroken tegels, die we gerecycled hebben uit de tuin. Ook de stapelmuur is gemaakt van gehalveerde tegels uit de tuin, de gebroken rand zichtbaar voor een robuust effect.

Stapstenen van stoeptegels

Met een kronkelend pad van de achterdeur naar het terrasje is er diepte gecreëerd in de tuin. Vanaf het terras loopt ook nog een pad naar de vierkante meter moestuinbak. De paden zijn in contrast met het terras gemaakt van hele tegels als stapstenen. De voegen zijn gevuld met fijn grind.

Pergola als transparante afscheiding

Langs de rand van de tuin is een pergola geplaatst om de gezamenlijke tuin en de privé tuin te scheiden. Met deze transparante afscheiding blijft wel het zicht op de gezamenlijke tuin behouden en blijft ook het contact met de buren aanwezig. Door klimplanten langs de pergola te zetten komt er ook wat hoger groen in deze kleine ruimte. Hopelijk aanleiding voor vogels en insecten om de tuin te gaan bezoeken.

Mini vijver

Een mini vijver maakt de tuin af. De mini vijver is goed te zien vanaf de huiskamer en vanaf het terrasje. Zo kan er met zowel slecht als goed weer van het leven rondom de vijver genoten worden. De mini vijver heeft een moeraszone om het water zuiver te houden en te zorgen dat dieren, zoals kikkers en egels, in en uit de vijver kunnen kruipen. De rand van de vijver is afgewerkt de restanten gebroken stoeptegels.

De tuin voor de aanleg

De tuin voor de aanleg

 

Bewaren

Bewaren

  • Mozaïek terras met zitmuur
  • Stoeptegels als stapstenen
  • Mini vijver